Eşlerden Birisi Boşanmak İstemezse Ne Olur?

4721 sayılı Medeni Kanun’a göre boşanma yapılabilmesi için bu hususta bir dava açılması gerekir. Boşanma davası olarak adlandırılan davalarda ve boşanma sürecinde merak edilen sorulardan birisi de eşlerden birisi boşanmak istemezse ne olur konusudur. Boşanma sürecinde açılabilecek iki farklı dava türü bulunur. Birincisi anlaşmalı boşanma diğeri ise çekişmeli boşanma olarak adlandırılır. Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin her ikisi de boşanma yönünde isteklidir ve boşanmanın tüm hukuki sonuçlarında uzlaşırlar. Çekişmeli boşanma davalarında ise, isminden de anlaşılabileceği gibi eşler boşanmanın herhangi bir aşamasında çekişme içerisindedirler. Bu çekişmenin konusu, çocuğun velayeti, nafaka ödenip ödenmemesi, boşanmada tazminat alınıp alınmaması ya da mal paylaşımının nasıl yapılacağı gibi boşanmanın sonuçları üzerinde olabileceği gibi, eşler direk boşanma hususunda da farklı düşünebilmektedir. Bu yazımızda eşlerden birisi boşanma istemezse ne olur, eşlerden birisinin boşanmayı reddetmesi, eşlerden birisinin boşanmayı kabul etmemesi gibi durumlarda sürecin nasıl ilerleyeceği üzerinde duracağız.

Eşlerden Birisi Boşanmak İstemezse Ne olur?

Eşlerden birisinin boşanmaya yanaşmaması farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Boşanmak istemeyen eş, evliliğini ve eşini sevdiği için boşanmak istemeyebileceği gibi, eşine acı çektirmek maksadıyla boşanma davasını uzatma amaçlı boşanmak istememek ya da boşanma davasının sonuçları hakkında, velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat… gibi konularda eşiyle fikir ayrılığı yaşadığı için boşanmayı istemeyebilir. Eşlerden birisi boşanmak istemezse ne olur diye merak eden kişiler açısından, boşanmayı isteyip istememek boşanmanın sonucunu etkilemekten ziyade, boşanma süresini etkilemektedir. Burada eşin boşanmayı istememesi açılacak olan davanın çekişmeli boşanma davası olmasına neden olacağından dolayı, dava çekişmeli yürütülecektir.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme Durumunda Ne Olur?

Eşlerin anlaşmalı boşanma yoluna gidip bu yönde bir boşanma süreci beklenirken, taraflardan birisinin anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi durumunda dava çekişmeli boşanmaya dönecektir. Bu noktada anlaşmalı boşanma davası sürerken eşlerden birisinin boşanmaktan vazgeçmesi ya da boşanmanın maddi manevi sonuçlarındaki uzlaşmadan vazgeçmesi mümkündür. Böylesi bir durum anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönmesi olarak ifade edilir. Anlaşmalı boşanma yapılmak istenirken, eşlerden birisi boşanmaktan vazgeçebilir ya da örneğin velayet, mal paylaşımı, nafaka tazminat gibi hususlardan herhangi birisinde eşiyle uzlaşma zemininden hoşnut olmaması nedeniyle boşanmayı çekişmeli olarak yürütmek isteyebilir.

Eşlerden Birisinin Boşanmayı İstememesi Durumunda Dava Reddedilir Mi?

Boşanma davalarında, hakimin boşanma yönünde karar vermesi, taraflardan birisinin boşanmayı istememesi ile ilgili bir durum olmamaktadır. Boşanma davası açacak olan kişinin boşanmayı getiren olayları ve boşanma nedenlerini delilleri ile birlikte ispat etmesi durumunda boşanma gerçekleşir. Bu noktada taraflardan birisi boşanmak istemese dahi boşanma nedenlerinin varlığı söz konusu ve bu nedenler ispat edilmiş ise hakim tarafları boşar. Boşanma davasının reddedilmesi için ancak davacının ispat yükümlülüğünü yerine getirememesi gerekir. Örneğin aldatma nedeniyle boşanma davalarında davayı açan kişi, eşinin aldattığını ispatlayamaz ise dava reddedilir.

Boşanmak İstemeyen Eş Neler Yapabilir?

Eşlerden birisi boşanmak istemezse ne olur diye merak eden kişiler açısından, boşanmak istemeyen eşin bu süreçte yapabilecekleri ancak davanın uzaması yönünde olacaktır. Haklı boşanma nedenlerine sahip olunması ve boşanmayı getiren olayların tanık ya da delillerle ispatlanması durumunda boşanma gerçekleşebilmektedir.

Boşanmak istemeyen eş, bu süreçte kendisine açılan boşanma davasına gitmeme, tebligatlara cevap vermeme gibi davranışlar ile davayı geciktireceği ya da hakimin kendisini dinlemeden boşanmaya hükmetmeyeceği gibi yanlış bir algıya sahip olabilir. Bu tür davranışlar, boşanmak istemeyen eşin kendisine yöneltilen iddiaları reddettiği algısı oluştursa da karşı tarafın boşanmayı getiren olayları ispat etmesi durumunda yargılamanın daha hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak sağlamaktadır. Eş boşanmak istemese de bu tür bir davranış boşanmanın daha hızlı bir şekilde yapılmasına neden olur.

Boşanmak istemeyen eş neler yapabilir diye merak ediyorsanız. Bu kişinin yapabileceği ancak davanın reddini sağlamak olabilir. Bu noktada uzman bir boşanma avukatı ile boşanma sürecini yürüterek, eldeki delillerin ve öne sürülen boşanma sebebinin boşanma için yeterli olmadığı yönünde savunma yapılarak boşanma davasının reddini sağlama ihtimali vardır. Boşanma davasının reddi durumunda ise aynı boşanma nedeniyle 3 yıl tekrar boşanma davası açılması mümkün olmaz. Bu şekilde boşanmak istemeyen eş, boşanma davasını yıllarca uzatabileceği gibi tekrar aynı nedenle dava açılmasının önünü de tıkayabilir.

Taraflardan Birisi Boşanmak İstemezse de Boşanma Gerçekleşir!

Boşanma davalarında eşlerden birisinin boşanmak istememesi durumunda ne olur diye merak eden kişilerin öne sürdüğü boşanma nedenini ispat etmesi boşanmak için yeterlidir. Burada eşlerden birisinin boşanmak istememesi durumunda, hakim tarafından davayı reddetmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Hakim eşler tarafından ortak yaşam kurulmasını imkansız kılacak bir neden olması durumunda boşanmaya karar verir. Boşanmak istemeyen eş ise, ancak yargılama süresini uzatabilir.

Kaynak: Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Leave a comment